Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ανταπόκριση από την αντιπολεμική συγκέντρωση της Τετάρτης στην αγορά



Το παρακάτω κάλεσμα μοιράστηκε μαζικά στην αντιπολεμική συγκέντρωση που έγινε στα Χανιά την Τετάρτη  18 Απρίλη. Στη συγκέντρωση και διαδήλωση συμμετείχε με αξιόλογο μπλοκ η Πρωτοβουλία Αντίστασης με συνθήματα που καλούσαν στο μαζικό αγώνα για το κλείσιμο και το ξεπέταγμα της βάσης της Σούδας καταγγέλλοντας παράλληλα τους φονιάδες τρομοκράτες ιμπεριαλιστές, τον εθνικισμό, το φασισμό και τον πόλεμο.

Η κινητοποίηση καλέστηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης και με καλέσματα από την ΕΛΜΕ, και άλλους συλλόγους μέσα από τη συνεννόηση της Επιτροπής Ειρήνης με ΛΑΕ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μια συνδιοργάνωση με ανοικτές κινηματικές διαδικασίες θα μπορούσε να κινητοποιήσει ευρύτερα ιδιαίτερα τη νεολαία και να βάλει παρακαταθήκες σ’ αυτή την κρίσιμη και απαιτητική περίοδο που ανοίγεται για το αντιβασικό κίνημα.Παρόλο που δεν ήταν τέτοια, έστω και έτσι, το ότι κάποιες εκατοντάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης ήταν ξεκάθαρα θετικό.
Αυτός ήταν και ο λόγος συμμετοχής της Πρωτοβουλίας Αντίστασης που δε δίστασε σε σύντομη ομιλία εκπροσώπου της να θέσει τη σοβαρή μας διαφωνία στις εθνικιστικές τοποθετήσεις του ΚΚΕ και άλλων της Αριστεράς και να τονίσει την ανάγκη μαζικής λαϊκής κινητοποίησης και σύγκρουσης, με την πολιτική της αστικής τάξης που δίνει τη χώρα ορμητήριο, συνεργάζεται με το Ισραήλ διεκδικώντας ρόλους και που σ’ αυτό το πλαίσιο γεννιέται και ο επικίνδυνος και αντιδραστικός ανταγωνισμός με την Τουρκική αστική τάξη.

Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες μα από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε διαθέτοντας όλες -τις λίγες έστω- δυνάμεις μας.

Ακολουθεί το κάλεσμα:

ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ- ΑΓΓΛΙΑΣ- ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΤΟΧΕΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ


ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
 Ν’ ΑΝΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Η αγωνία που έζησε η ανθρωπότητα από την πρόσφατη τρομοκρατική πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ- ΑΓΓΛΙΑΣ- ΓΑΛΛΙΑΣ στη ΣΥΡΙΑ, που έγινε τάχα για τα χημικά του Άσαντ, δεν ήταν στον αέρα.
Η ιμπεριαλιστική επίθεση που έγινε με πρωτεργάτη τη μεγαλύτερη δολοφονική μηχανή του πλανήτη, με ιστορικό διαρκών εγκλημάτων σε Χιροσίμα- Ναγκασάκι- Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Ουκρανία κ.ο.κ., στηρίχθηκε  αυτή τη φορά και από τις δύο πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις την Αγγλία και τη Γαλλία. Παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες του πλανήτη θέλουν να επιβάλλουν τον τρόμο στους λαούς και την πλέρια υποταγή των εξαρτημένων χωρών στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Συντονίζονται  στην επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη και στους λαούς και για όλους τους η απάντηση στη βαθιά και αθεράπευτη κρίση του συστήματός τους είναι η επιβολή της φτώχειας, του φασισμού και του πολέμου. 
Την ίδια στιγμή η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών κύρια των ΗΠΑ- Δύσης με τη Ρωσία καταρρίπτει τα ιδεολογήματα και αστικά κατασκευάσματα, που στόχο είχαν τον πασιφισμό και τον αποπροσανατολισμό των μαζών. Η συγκέντρωση του πλούτου σε συνεχώς λιγότερα χέρια αποδείχνει επίσης πως η επίθεση του κεφαλαίου δε θα σταματήσει αν δε βρει ξανά απέναντί της συγκροτημένες, στο επίπεδο που απαιτείται, τις εργαζόμενες λαϊκές μάζες. 
Στη χώρα μας παράλληλα με την ακατάπαυτη επίθεση στον κόσμο της δουλειάς εξελίσσεται και η συνεχής εμπλοκή, με όρους ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, στον πόλεμο και το δικαίωμα του λαού να ζει ειρηνικά απειλείται ολοφάνερα. Η αστική τάξη αποδέχεται και καμαρώνει απροκάλυπτα για την αναβάθμιση  της βάσης της Σούδας και δίνει συνεχώς νέες βάσεις στους φονιάδες των λαών. Κυριολεκτικά μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριό τους, διεκδικώντας τον όποιο ρόλο της δώσουν οι ιμπεριαλιστές στην εξελισσόμενη αναδιάταξη της περιοχής από τη Μέση Ανατολή ως τα Βαλκάνια που ήδη κοστίζει στους λαούς εδώ και χρόνια πόνο, δάκρυα και αίμα. Η τυχοδιωκτική και αντιδραστική πολιτική της αστικής τάξης υπηρετείται αταλάντευτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  και όλα τα πολιτικά της κόμματα. Σ’ αυτή τη βάση ενισχύονται και εδραιώνονται  συμμαχίες με το δολοφονικό Ισραήλ, την Αίγυπτο και τ’ άλλα αντιδραστικά Αραβικά καθεστώτα. Στην ίδια βάση του αντιδραστικού ανταγωνισμού της Ελληνικής αστικής τάξης με την αστική τάξη της Τουρκίας για όμορους ρόλους, επικρατεί εδώ και μήνες επικίνδυνο ψυχροπολεμικό κλίμα στο Αιγαίο και συστηματικά και από τις δύο μεριές επιχειρείται η δηλητηρίαση των σχέσεων και των ειρηνικών διαθέσεων και των δύο λαών.
Είναι ανάγκη σήμερα να διατρανώσουμε τις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης με τον λαό της Τουρκίας ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό και το φασιστικό Τουρκικό κράτος, και ταυτόχρονα ενάντια στο καθεστώς της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης στον τόπο μας που μας εμπλέκει επικίνδυνα στον πόλεμο. Είναι αντίθετα αποπροσανατολιστικό και διαλυτικό για όλα τα αναγκαία μέτωπα της λαϊκής πάλης η αναπαραγωγή από την Αριστερά ( ΚΚΕ και όχι μόνο) του αφηγήματος της αστικής τάξης πως τάχα είναι αμυνόμενη απέναντι σε επιθετικές δυνάμεις σ’ όλο το μήκος των συνόρων. Το σύρσιμο πίσω από τον εκάστοτε εθνικιστικό παροξυσμό και η υποτίμηση  με χλιαρές και αποσπασματικές αντιδράσεις στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ, είναι ολέθριο για την αναγκαιότητα συγκρότησης των λαϊκών δυνάμεων.
Το ιδεολογικό κατασκεύασμα που βλέπει ιμπεριαλιστική Ελλάδα, απορρίπτοντας πρακτικά τη θεωρία του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό, οδηγεί σε υποτίμηση του αντιβασικού αγώνα. Ταυτόχρονα δεν εμποδίζει π.χ. το ΚΚΕ χωρίς καμιά εξήγηση να αναπαράγει το αφήγημα της αστικής τάξης που εμφανίζεται αμυνόμενη ακόμη και απέναντι στη FYROM.
Το αποτέλεσμα;
Αβαντάρισμα αντικειμενικά στο σύστημα και την κυβέρνησή του να συνεχίζει την επίθεση      ( κινδυνεύει η Ελλάς), να παίρνει συντάξεις και να δίνει δις για όπλα στον Τραμπ και τον Μακρόν….
Άλλο  αποτέλεσμα η αποδοχή της κατεύθυνσης που ενισχύει τις αλυσίδες της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης με βάσεις, εμπλοκή στον πόλεμο, μνημόνια διαρκείας και ξεπούλημα του πλούτου της χώρας προκειμένου ν’ ανοίξουν δουλειές και μπίζνες για τους ντόπιους τυχοδιώκτες του κεφαλαίου, που κάρβουνο να γίνει η χώρα τα σαλέ και οι καταθέσεις τους στην Ελβετία και όπου αλλού καλά θα κρατούν. Γιατί τόσο πατριώτες είναι οι ντόπιοι πλουτοκράτες και το έχουν αποδείξει ιστορικά….
Για τη νεολαία και τον κόσμο της δουλειάς είναι αναγκαίο να παλέψει:
Για την Ειρήνη με τους γύρω λαούς στη βάση του απαραβίαστου των συνόρων. Κρίσιμος για την Ειρήνη ο κοινός αγώνας των λαών για το ξεπέταγμα από την περιοχή στόλων και βάσεων των ιμπεριαλιστών.
Υπερασπιζόμαστε το απαραβίαστο των συνόρων σαν βάση ειρηνικής συνεννόησης και δε συρόμαστε πίσω από την επιθετική διεκδίκηση των 12 μιλίων από την αστική τάξη εάν και εφόσον την ευνοήσουν οι ιμπεριαλιστές. Ούτε αποδεχόμαστε την εμπλοκή στον πόλεμο και τη συνεργασία με τους δολοφόνους του Ισραήλ για τη διεκδίκηση ΑΟΖ στη βάση συσχετισμών που ίσως προκύψουν  απ’ αυτή την πολιτική.
Αυτοί που με εντιμότητα και τόλμη επιμένουν στη γραμμή υπεράσπισης της Ειρήνης και του δίκιου των εργαζομένων πρέπει να εμπιστευτούν το λαό που σίγουρα δε θέλει τα παιδιά του κρέας για τα κανόνια. Να ενισχύσουν την κοινή τους δράση μέσα από κινηματικές διαδικασίες ενότητας και πάλης  με στόχο τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση. Αυτές οι διαδικασίες και αυτές οι προσπάθειες θα ενισχύσουν την αξιοπιστία όλων μας απέναντι στο λαό που δικαιολογημένα παραμένει καχύποπτος.
Ο αγώνας για την υπεράσπιση της Ειρήνης και το κλείσιμο και το ξεπέταγμα των βάσεων του θανάτου είναι υπόθεση των λαϊκών μαζών και μπορεί και είναι αναγκαίο να δυναμώσει αποφασιστικά!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΗ, 7.30μ.μ. Εργατικό κέντρο

Πρωτοβουλία  Αντίστασης                                     Χανιά 18/4/2018

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/19/2018 8:54 μ.μ.

    Aυτή η συγκέντρωση-πορεία έγινε ξαφνικά,
    χωρίς να προηγηθεί ανάρτηση-κάλεσμα,
    όπως κατά κανόνα συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά βάση ήταν πρωτοβουλία της επιτροπής ειρήνης, στην οποία ήρθαν και αθροίστηκαν η ελμε,φοιτητές και ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Καθώς έκρινε η Πρωτοβουλία Αντίστασης ότι θα κατέβει κάποιος κόσμος και δεδομένου ότι στα Χανιά δεν είχε καταφερθεί να πραγματοποιηθεί μια αντιπολεμική κινητοποίηση πέραν των προσπαθειών μας, επιλέξαμε να παρέμβουμε. Παρόλα αυτά καμία σχέση δεν είχε με την κοινή δράση(ούτε συννενόηση ούτε προηγούμενη σύσκεψη για συνδιοργάνωση), γνωρίζοντας ότι η κοινή δράση έχει πολλαπλασιαστικές δυνατότητες για να συμπαρασύρει ευρύτερα κομμάτια λαού και νεολαίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή