Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Η απόλυση εγκύων και με τη βούλα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων αποτελεί η   απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκρινε πως επιτρέπεται η απόλυση εγκύων, με τις εξής προϋποθέσεις!!!  Αυτή νομιμοποιείται στο πλαίσιο  ομαδικών απολύσεων, και ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει γραπτώς !!!  τους λόγους της απόλυσης.

Μετά την απόλυση εγκύου  σε τράπεζα της Ισπανίας , ήρθε η απόλυση εργαζόμενης ( 7ο μήνα της εγκυμοσύνης) σε εταιρεία στην Ελλάδα που συνοδεύτηκε μάλιστα και με απολύσεις αλληλέγγυων συναδέλφων της, καθώς και με μηνύσεις και συλλήψεις συνδικαλιστών που έκφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους!!!  Πριν λίγες μέρες δικαστήριο στην πόλη μας στα Χανιά δικαίωσε  εργοδότη για την απόλυση εργαζόμενης εγκύου το 2014 και μάλιστα της επέβαλε και πρόστιμο για τα δικαστικά έξοδα!!

Ομαδικές απολύσεις, συνεχείς αξιολογήσεις, τσάκισμα μισθών και εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς νομιμοποιούνται πλήρως από τους θεσμούς της Ε.Ε. για χάρη των εργοδοτών και του κεφαλαίου. Η απόφαση αυτή είναι κομμάτι της ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, που -όσο δεν βρίσκει αντίσταση- δεν διστάζει να χτυπήσει μέχρι και τη μητρότητα. 

Οι εργαζόμενοι,  -ες  είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε  πως προϋπόθεση για την όλο και μεγαλύτερη  ένταση  της επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις , στα λεγόμενα σοβιετικά κατάλοιπα!!!, είναι η υποχώρηση της πάλης μας  και η ανάθεση της  όποιας δικαίωσης  σε Δικαστήρια και  θεσμούς,  ευρωπαϊκά και μη. Να δούμε πως  και η Δικαιοσύνη αλλά  και οι θεσμοί είναι στη διάθεση και την υπηρεσία των εργοδοτών και του κεφαλαίου, αυτούς προστατεύουν  και δικαιώνουν συμβάλλοντας από τη μεριά τους να πραγματωθεί ο μνημονιακός στόχος , που αναγνωρίζει η εφημερίδα το Βήμα αλλά και όλο το σύστημα,  πως πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ!!  Να μειώσει τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, το πραγματικό μας όπλο, καλλιεργώντας αυταπάτες και προβάλλοντας τη λογική της ανάθεσης, λογική και κατεύθυνση που δυστυχώς υιοθετείται και από άλλους της Αριστεράς σαν διέξοδο για τους εργαζόμενους , με αποτέλεσμα αυτές  να βρεθούν στο χαμηλότερο επίπεδο της  τελευταίας εξαετίας. Οι κινητοποιήσεις των πολιτών το 2017 για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης κι άλλους λόγους ήταν 33% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

Οι εργαζόμενοι, -ες να δούμε ξανά πως μόνο η οργανωμένη πάλη και ο συλλογικός αγώνας μπορεί να βάλει φραγμό στην επίθεση στα δικαιώματά μας, μαζί και αυτό της μητρότητας,  και αυτό είναι αρμοδιότητα των ίδιων των εργαζόμενων να το επιβάλλουν με τον ανυποχώρητο αγώνα και την πάλη τους. Να γίνει ξανά ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να ανατεθεί σε κανέναν, ούτε  να κατοχυρωθεί μέσα από δικαστικές αποφάσεις!!!

Να ανακληθεί η απόλυση της εργαζόμενης.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του κάθε εργαζόμενου.

Μ’ αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας.

Πρωτοβουλία Αντίστασης
Χανιά  28-3 2018   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου