Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ανταπόκριση από την εκδήλωση της Δευτέρας για τις διεθνείς εξελίξεις και το μακεδονικό


       
     Με μικρή σχετικά μαζικότητα (γύρω στα 40 άτομα)  αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή από τους παραβρισκόμενους, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
       Η εισήγηση περιέγραψε τη ρευστή θερμή και γοργά μεταβαλλόμενη γεωπολιτική σκακιέρα από τη Μέση Ανατολή ως τα Βαλκάνια και την Ουκρανία που σ’ όλο αυτό το τόξο χαρακτηρίζεται από το συνεχή  άγριο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό , στο φόντο της γενικευμένης κρίσης του συστήματος  και της σύγκρουσης  ΗΠΑ- ΡΩΣΙΑΣ. Οι τυχοδιωκτισμοί των αστικών τάξεων και οι μισαλλοδοξίες που καλλιεργούν ντόπια καθεστώτα και οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, είναι το υπόστρωμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που καταστρέφει χώρες και αλέθει ασταμάτητα τους λαούς.

      Καταγγέλθηκε η μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ και η εμπλοκή στα νατοϊκά σχέδια με τους πιο αντιδραστικούς όρους για να ευνοηθούν βλέψεις της μεγαλοαστικής τάξης. Ξένες και εχθρικές με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του κόσμου της δουλειάς, που θα καλεστεί πιθανότατα να δώσει τα παιδιά του στο σφαγείο του πολέμου των ιμπεριαλιστών.  
Αποκαλύφθηκε μέσα από τη συζήτηση ο αντιδραστικός ρόλος της συμμαχίας με το Ισραήλ αλλά και ο επικίνδυνος ανταγωνισμός της ελληνικής με την τούρκικη αστική τάξη, για όμορους ρόλους από τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έως τα Βαλκάνια. Όπως ήταν φυσικό μιας και η συζήτηση έγινε στον απόηχο των συλλαλητηρίων του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας ,καταγγέλθηκαν οι αλυτρωτισμοί και από δω και από κει σε σχέση με την ΠΓΔΜ αλλά και η επικίνδυνη ένταξη στα σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ και των δύο χωρών. 
       Τέλος από  σειρά τοποθετήσεων και  στο κλείσιμο τονίστηκε η ανάγκη να επιμείνουμε στη συνέχιση του αντιβασικού αγώνα στην πόλη μας, αξιολογώντας σαν ιδιαίτερα σημαντική την κοινή δράση που αναπτύχθηκε σχετικά το περασμένο φθινόπωρο. Τονίστηκε επίσης το γεγονός πως παρότι ο κοινός βηματισμός με το συντονισμό «συλλογικότητες, οργανώσεις, αγωνιστές ενάντια στις βάσεις» δεν έχει δέσει όσο απαιτείται, ωστόσο έχει καταγράψει μια σημαντική παρακαταθήκη. Συνέβαλε να εκδηλωθεί καταφανώς έστω και χωρίς μαζικά συλλαλητήρια η κατακραυγή των Χανιωτών ενάντια στον καρκίνο της βάσης της Σούδας. Η όλη κινητοποίηση που στο τέλος ανάγκασε και το ΚΚΕ σε προσχηματική έστω συμμετοχή, έκοψε (προφανώς  όχι εφάπαξ) τη φόρα των ντόπιων λακέδων του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης στο να υποδέχονται ελεεινά τα στρατεύματα των φονιάδων των λαών. Δηλώθηκε η αποφασιστικότητά μας να επιμείνουμε με όρους ενότητας και πάλης υπέρ της αντίληψής μας, της κοινής δράσης σε ένα αναγκαίο μέτωπο πάλης του λαού μας, που ιδιαίτερα στα Χανιά έχει κρίσιμο χαρακτήρα για τη λαϊκή πάλη συνολικά. 
         Οι παρεμβάσεις με προκήρυξη – κάλεσμα στο κέντρο της πόλης, τα πανό και η εκδήλωση ήταν αυτές τις μέρες μια μικρή έστω πινελιά αντίστασης στον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία, τη φασιστικοποίηση και τον απ’ όλους καθαγιασμό του επικίνδυνου βαθέματος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της εμπλοκής της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ.  
      Επόμενος στόχος να παρθούν αποφάσεις κοινής δράσης – απεύθυνσης στο λαό από τη συνέλευση του συντονισμού «συλλογικότητες, οργανώσεις, αγωνιστές ενάντια στις βάσεις»  που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη στις 7.00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου