Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Με την ειρήνη και τη φιλία των λαών ή με τους φονιάδες τους;

Τη Δευτέρα 13/02 παρουσιάστηκε στα Χανιά η μουσικο-θεατρική παράσταση «Των Λαών η Ανεξήγητη Υπομονή» βασισμένο στα κείμενα του Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Συνομιλίες φυγάδων» και «Αλφαβητάρι Πολέμου», με την ευκαιρία της 60ης επετείου από τον θάνατο του Μπρέχτ.
Τα κείμενα, εξίσου συγκλονιστικά, παρουσιάστηκαν αρκετά αξιοπρεπή απο το σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και  μουσικούς της παράστασης. Η πένα του Μπρέχτ καταγράφει στην περίοδο του ναζιφασισμού (1941) τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εκτοπιστούν λόγω του πολέμου αποτυπώνοντας ταυτόχρονα και την φρίκη που επικρατεί μέσα απο εικόνες καταστροφής και ερήμωσης. Και τα δυο κείμενα επίκαιρα όσο ποτέ θα μπορούσε να πει κανείς, μιας που η φωτιά του πολέμου μαίνεται ακόμα στις μέρες μας και τα καραβάνια των κυνηγημένων ολοένα και αυξάνονται.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της παράστασης ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Βουλγαράκης συναντήθηκε με τους συντελεστές της παράστασης για να συζητήσουν όπως αναφέρεται ''..το καλλιτεχνικό και κοινωνικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης παράστασης, η οποία ξεδιπλώνει εικόνες του πολέμου και της φυγής, εστιάζοντας στην συντριβή της ανθρώπινης ύπαρξης...'' 
Τραγικη ειρωνια θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε εμείς αυτή τη συνάντηση και τουλάχιστον υποκριτική τη στάση του κ. Βουλγαράκη ο οποίος μόλις 10 μέρες πρίν συναντήθηκε με τον διοικητή της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, πλοίαρχο Μπραντ Τζ. Κόλινς για να υποδεχτεί ένα ακόμη τερατόπλοιο, το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στην πόλη. Ένα απο τα δολοφονικότερα του στόλου των ΗΠΑ και υπεύθυνο για πολλούς θανάτους και ξεριζωμούς σε μια σειρά χώρες με επίκεντρο τη Συρία. Μάλιστα δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του που η πόλη για άλλη μια φορά (3η σε 8 μήνες) θα μετατρεπόταν σε πορνείο για την εξυπηρέτηση των 6000 στρατιωτών (200-300 εκδιδόμενες γυναίκες ήρθαν απο όλη την Ελλάδα) μιλώντας για τονωτική ένεση στην οικονομία του τόπου. 
Τουλάχιστον λοιπόν χυδαία η στάση του, να θέλει να παρουσιαστεί σαν φιλειρηνιστής στον χανιώτικο λαό και να καπηλευτεί το σπουδαίο αντιπολεμικό έργο του Μπρέχτ αυτός που υποδέχεται μετα βαΐων και κλάδων τους φονιάδες  των λαών στο τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου